Nadja Ott, mr. pharm., regionalni voditelj proizvoda za Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Imunoglukan P4H®> Što sadrže proizvodi Imunoglukan P4H® i zašto ih uzimati natašte?

Što sadrže proizvodi Imunoglukan P4H® i zašto ih uzimati natašte?

Proizvodi Imunoglukan P4H® su dodaci prehrani koji sadrže prirodni bioaktivni Imunoglukan®, vitamin C i cink. 

 

 

Što su beta-glukani?

Beta-glukani su prirodni polisaharidi (poli – puno; saharid – šećer) koji se nalaze u staničnoj stijenci kvasaca i bakterija, a nalazimo ih i u gljivama, žitaricama i morskim algama.

Baza je lanac koji se sastoji od molekula šećera glukoze kao osnovne jedinice povezane 1,3-vezama. Uz osnovni lanac vežu se i pokrajnji lanci od više pojedinačnih glukoza, što povećava distribuciju beta-glukana.

Način na koji su polisaharidi organizirani u strukturne jedinice i kako se vežu zajedno određuje kakve učinke mogu aktivirati u organizmu. Dokazano je da beta-glukani izolirani iz gljiva i kvasaca imaju razgranat lanac šećera i dokazan učinak na regulaciju imunološkog sustava


Dokazano je da beta-glukani izolirani iz gljiva i kvasaca imaju razgranat lanac šećera i dokazan učinak na regulaciju imunološkog sustava. 

Imunoglukan®, kao glavni sastojak proizvoda Imunoglukan P4H®, prirodni je bioaktivni polisaharid s razgranatom strukturom (beta-(1,3/1,6)-D-glukan) izoliran iz gljive bukovače (Pleurotus ostreatus).

Imunoglukan® je netopiv, ne apsorbira se u krvi, a iz tijela se izlučuje kao vlakno. Pri istraživanju sastojaka istraživači nisu primijetili djelovanje na određene grupe lijekova (npr. na antibiotike, lijekove za ublažavanje simptoma prehlade, kortikosteroide).

Važno je da Imunoglukan P4H® uzimate natašte, pola sata prije obroka ili spavanja, barem dva sata nakon jela. Slijedeći upute, možemo postići da najveća količina Imunoglukana® što prije dopre do posebnih imunoloških stanica u tankom crijevu (Peyerove ploče), nakon čega slijedi imunološki odgovor i tijelo se počinje samo boriti protiv infekcije.

Karacsonyi S, Kuniak L. 1994. Polysaccharides of Pleurotus ostreatus: isolation and structure of pleuran, an alkali insoluble Beta-D-glucan. Carbohydr Polym 24: 107–111.I Jesenak M., Respiratory Tract Infections and the Role of Biologically Active Polysaccharides in Their Management and Prevention; Nutrients 2017, 9, 779

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.