Denis Baš, dr. med.
Pedijatar
Početna >Imunoblog >Stručno > Savjet pedijatra za lakše suočavanje s virusnim infekcijama dišnog sustava

Savjet pedijatra za lakše suočavanje s virusnim infekcijama dišnog sustava

Bolesti dišnog sustava vodeći su razlog posjeta liječniku kod djece i adolescenata. To su uglavnom razne virusne infekcije koje su najteže za predškolsku djecu koja pohađaju vrtić. Ako je prošle godine bilo zanemarivo malo bolesne djece zbog općeg zatvaranja vrtića i škola tijekom nove pandemije koronavirusa, ovogodišnja sezona počela je vrlo rano.

 

 

Već krajem kolovoza otkrili smo velik broj infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV), koji uzrokuje infekcije donjih dišnih putova kod male djece. One mogu napredovati do zatajenja disanja, osobito u osjetljive dojenčadi. Infekcije izazvane drugim sezonskim virusima također su u porastu. Pojavljuju se i prvi slučajevi gripe.

Stoga mi se kao pedijatru čini sve važnijim da nastojimo što više zaustaviti širenje virusnih infekcija i da nastavimo djelovati prvenstveno preventivno.

Istaknuo bih nekoliko mjera na koje mi kao roditelji možemo utjecati kod svog djeteta i tako spriječiti ozbiljnije posljedice koje uzrokuju infekcije ili komplikacije koje nastaju kod djece kada ih prebrode.

Na prvome mjestu su osnovne higijenske mjere (prozračivanje prostora, dezinfekcija ruku i površina, oporavak u kućnom okruženju). Ako u obitelji postoji novorođenče ili dojenče mlađe od šest mjeseci, važno je da starije dijete koje pohađa vrtić privremeno ostane na kućnoj njezi.

Neki vitamini i dodaci prehrani također mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Među najistraženijim su prirodnim imunomodulatorima biološki aktivni polisaharidi, među kojima su najviše ispitani beta-glukani dobiveni iz gljive bukovače. Ti netopljivi polisaharidi predstavljaju se našem imunološkom sustavu u crijevnim limfnim čvorovima i čine ga otpornijim na virusne infekcije. Posljedično je oporavak od virusne infekcije brži, a sekundarne bakterijske infekcije javljaju se rjeđe kao posljedica komplikacije prebolijevanja virusne infekcije.

Vitamin D ima mnoge korisne učinke na funkcioniranje našeg imunološkog sustava i čini ga učinkovitijim putem različitih mehanizama. Kod nedovoljne proizvodnje vitamina D u našoj koži pod utjecajem sunca u jesensko-zimskoj sezoni i nedovoljnog unosa hranom svoj djeci se preporučuje nadoknađivanje vitamina D (400–600 IJ dnevno) u hladnijim mjesecima godine. Nedostatak vitamina D jedan je od razloga povećanog razbolijevanja djece od virusnih infekcija.

Kombinacija svih ovih mjera: higijenskih mjera, cijepljenja protiv gripe i pneumokoka, nadoknađivanja vitamina D, konzumacije provjerenog beta-glukana i zdravog načina života (mješovita prehrana, kretanje na zraku) zasigurno će smanjiti učestalost virusnih infekcija dišnog sustava u djece.

Dodatak prehrani Defendyl-Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Defendyl-Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.