Sara Kramberger, mag. kem.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Recepti s gljivama

Recepti s gljivama

Bukovača je jedna od ljekovitih vrsta gljiva. Poznajemo više vrsta gljiva iz roda Pleurotus, pa tako osim obične bukovače postoji i hrastova bukovača, plava bukovača i druge. Gljiva bukovača ili Pleurotus ostreatus česta je i u našim krajevima. Nalazi se na deblima i panjevima listopadnog drveća, posebice na bukvi, divljem kestenu, brijestu i orahu.

Bukovaču možemo kupiti u jesen na tržnici, a tijekom cijele godine u bolje opskrbljenim prodavaonicama. Bukovača je zdrava namirnica bogata vitaminima, mineralima i vlaknima.

Prikupili smo nekoliko izvrsnih recepata s bukovačama koje možete zamijeniti vrganjima ili šampinjonima.

Tjestenina s bukovačama

SASTOJCI:

  • 1 paket gljiva bukovača od 500 g (pakirane su u plastičnoj kutiji)
  • 500 g tjestenine (svrdla)
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • malo brašna
  • bosiljak
  • svježi peršin
  • suha mješavina začina
  • parmezan po želji

PRIPREMA:

U posoljenoj kipućoj vodi kojoj smo dodali žlicu ulja skuhamo tjesteninu na način al dente (to znači da je tjestenina skuhana na ugriz, ali ne i raskuhana, dakle baš kao što treba biti; slijedite upute na vrećici).

Dok se tjestenina kuha, uzmemo tavu, ulijemo malo maslinovog ulja (žlicu ili dvije), dodamo nasjeckani luk i češnjak te miješamo dok ne požute. U to ubacimo prethodno oprane i nasjeckane bukovače; kod ove se gljive mogu upotrijebiti svi dijelovi. Pržimo oko pet minuta, a zatim dodamo žlicu brašna i malo vode te ponovno promiješamo da se kuha. Dodamo bosiljak i začinimo po potrebi. Zatim u umak umiješamo kiselo vrhnje i ostavimo da se kuha još 5 do 10 minuta. Na kraju umak pospemo nasjeckanim peršinom.

Tjesteninu prelijte umakom i po želji pospite parmezanom.

Vrijeme za pripremu: 30 minuta

Količina: za 4 osobe

Juha od bukovača


SASTOJCI:

  • 500 g bukovača
  • pola crvenog luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica suhe mješavine začina
  • bijeli papar
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica limunovog soka
  • kuglice za juhu ili popržene kockice kruha po želji


PRIPREMA:
Na zagrijanom ulju popržimo narezani luk, dodamo kriške bukovača, kratko popržimo, ulijemo litru vode i kuhamo dok gljive ne omekšaju. Začinimo mješavinom začina i bijelim paprom, po potrebi dodamo još malo vode i kuhamo još oko pet minuta. Kuhanoj juhi dodamo limunov sok i vrhnje te posolimo po ukusu. Juhi možemo dodati i kuglice za juhu ili popržene kockice kruha.

Polpete s bukovačama

SASTOJCI:

  • 250 g bukovača
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca
  • 5 žlica krušnih mrvica ili integralnog brašna
  • 2 jaja
  • sol po potrebi
  • 50 g svježe naribanog parmezana
  • sezam po želji


PRIPREMA:

Gljive očistimo i narežemo na listiće. Ogulimo luk i češnjak te ih nasjeckamo na komadiće. Luk popržimo na zagrijanom ulju. Kad uvene, dodamo narezane gljive i češnjak. Pržimo dok ne ispari voda iz gljiva. Dodamo vlasac, mrvice, jaja i parmezan. Ostavimo da odstoji 10 minuta kako bi brašno upilo tekućinu. Ako koristimo mrvice, nema potrebe čekati. Masu oblikujemo prstima u polpete te po želji uvaljamo u sjemenke sezama. Stavljamo ih na zagrijano ulje i pečemo sa svake strane tri minute, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Poslužimo na posteljici od rikole ili matovilca.

Vrijeme za pripremu: 15–20 minuta
Količina: za 4 osobe

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.