Početna >Imunoblog >Stručno > Preporuke za dobar imunološki sustav starijih osoba

Preporuke za dobar imunološki sustav starijih osoba

Imunološki sustav je zbirka različitih stanica na koje jako utječe starenje, stoga s godinama postaje manje osjetljiv na različite podražaje. Posljedica je toga da su starije osobe podložnije zaraznim bolestima i treba im više vremena za oporavak, slabije reagiraju na cijepljenje te su sklone kancerogenim i nekim autoimunim bolestima.

Na rad imunološkog sustava bitno utječe i zdrav način života. Stoga su za starije osobe posebno važni zdrava i uravnotežena prehrana, dovoljno kretanja i zaštita cijepljenjem od zaraznih bolesti.

 

 

Kako se imunološki sustav mijenja s godinama?

Jedna je od najistraženijih posljedica starenja smanjenje funkcioniranja imunološkog sustava. Imunološki sustav starijih osoba ne reagira slabije samo na nove uzročnike bolesti već i na uzročnike bolesti s kojima su se osobe već srele u prošlosti. Posljedica je da su starije osobe osjetljivije na zarazne bolesti poput gripe.

S druge strane, upale koje se javljaju zbog urođenog imunološkog sustava intenzivnije su i dugotrajne. Zbog toga se kod starijih osoba češće javljaju upalne bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te osteoartritisa.

Cijepljenjem se štitimo od zaraznih bolesti

Rizik od zaraznih bolesti možemo smanjiti cijepljenjem. Gripa je visokozarazna virusna bolest koja je najrizičnija upravo za starije osobe, djecu do pet godina i trudnice jer kod tih rizičnih skupina obično prelazi u oblik ozbiljne bolesti. Stoga stručnjaci preporučuju cijepljenje jer to ne sprječava samo razvoj bolesti već i komplikacije koje često prate bolest.


Nažalost, cijepljenje starijih osoba značajno smanjuje rizik od razvoja gripe, ali ne možemo u potpunosti jamčiti da se bolest neće razviti. 

Nažalost, cijepljenje starijih osoba značajno smanjuje rizik od razvoja gripe, ali ne možemo u potpunosti jamčiti da se bolest neće razviti. Problem je u tome što stanice imunološkog sustava starijih osoba ne reagiraju tako jako na cjepivo kao što je slučaj kod mlađih osoba, pa se kod nekih starijih osoba bolest razvija unatoč cijepljenju. Važno je naglasiti da cijepljenje još uvijek najviše doprinosi smanjenju rizika od gripe, ali se preporučuje uvažavati i druge upute za zaštitu od zaraznih bolesti.

Zdrava i uravnotežena prehrana doprinosi boljem radu imunološkog sustava

Tijelu je potrebna velika količina energije za učinkovit imunološki odgovor. Da bismo osigurali pravu količinu energije, treba osigurati odgovarajuću prehranu. Istraživanja su pokazala da uravnotežena prehrana koja sadrži sve potrebne makronutrijente (ugljikohidrate, proteine) i mikronutrijente (minerale, vitamine) može povećati učinkovitost imunološkog sustava kod starijih osoba, o čemu svjedoči bolji odgovor imunoloških stanica. Također su pokazala da starije osobe koje svakodnevno konzumiraju vitamine i minerale bolje reagiraju na cijepljenje (npr. protiv gripe ili pneumokoknih infekcija) te proizvode više antitijela pomoću kojih se tijelo bori protiv infekcije.

Tjelesna aktivnost pozitivno utječe na imunološki sustav

Mnoga istraživanja pokazuju da na aktivnost imunološkog sustava utječe i tjelesna aktivnost. To je pokazalo i istraživanje koje je provela Suzanne G. Leveille s američkog Nacionalnog instituta za starenje. U istraživanje je uključila 1.365 žena u dobi od 55. do 80. godine kod kojih je šest godina pratila način života. Pokazalo se da su žene koje su bile tjelesno aktivne imale manji rizik od razvoja infekcija, raka i plućnih bolesti.

Stručnjaci su dokazali da imunološki sustav starijih osoba koje su tjelesno aktivne ima učinkovitiji odgovor u kontaktu s uzročnikom bolesti. Razlika između tjelesno aktivnih i neaktivnih starijih osoba odražavala se u različitoj zastupljenosti imunoloških stanica jer je tjelesna aktivnost potaknula broj i aktivnost imunoloških stanica koje štite tijelo od virusnih i bakterijskih infekcija te kancerogenih promjena.

Starenjem se smanjuje i učinkovitost cijepljenja jer imunološki sustav ne reagira tako dobro na cjepivo kao u mlađim godinama. Pokazalo se da dugoročna umjerena tjelesna aktivnost doprinosi poboljšanju imunološkog odgovora na cjepiva i tako pruža bolju zaštitu od štetnih virusa i bakterija.

Na koji još način možemo potaknuti rad imunološkog sustava?

Tijekom povijesti mnogi su lijekovi iz kućne ljekarne sadržavali neke vrste gljiva, i to zbog pozitivnih učinaka koji se danas pripisuju prvenstveno polisaharidima beta-glukanima. To su velike molekule šećera koje su sastavni dio raznih gljiva, a dokazano je da potiču rad imunološkog sustava.

Istraživanja koja su norveški i britanski stručnjaci proveli na više od 100 dobrovoljaca pokazala su da beta-glukani pozitivno utječu na rad imunološkog sustava te potiču proizvodnju imunoloških stanica kod starijih osoba. Beta-glukane možemo uzimati i u obliku dodataka prehrani – jedan je od njih Imunoglukan P4H® koji sadrži beta-glukane iz gljive bukovače.

Literatura
  • Pinti M. i sur., 2016. Aging of the immune system – focus on inflammation and vaccination. European Journal of Immunology, 46(10): 2286-2301.
  • Faragher R. i sur., 2014. Better immunity in later life: a position paper. Age (Dordr), 36(3): 9619.
  • Bigley A.B. i sur., 2013. Can exercise-related improvements in immunity influence cancer prevention and prognosis in the elderly?
  • Nikolich-Zugich J., 2014. The aging immune system: Challenges for the 21st Century. Seminars in Immunology, 24(5): 301-302.
  • Pae M. i sur., 2012. The role of nutrition in enhancing immunity in aging. Aging and Disease, 3(1): 91-129.
  • Senchina D.S. in Kohut M.L., 2007. Immunological outcomes of exercise in older adults. Clinical interventions in Aging, 2(1): 3-16.
  • Smetana J. i sur., 2018. Influenza vaccination in the elderly. Human Vaccines & Immunotherapeutics, 14(3): 540-549.
  • Fuller R. i sur., 2017. Yeast-derived beta-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutrition, 39-40:30-35.
  • Gaullier J.M. i sur., 2011. Supplementation with a soluble beta-glucan exported from Shiitake medicinal mushroom Lentinus edodes (Berg.) singer mycelium: a crossover, placebo-controlled study in healthy elderly. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13(4):319-326.

 

 

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.