Sara Kramberger, mag. kem.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Poznajete li gljivu bukovaču?

Poznajete li gljivu bukovaču?

Bukovača je vrlo priznata gljiva u kuhinji koja je za vrijeme Prvoga svjetskog rata omogućavala preživljavanje i osnovu u kulinarstvu. Međutim, trenutno pomaže tisućama ljudi u jačanju imunološkog sustava. Zvuči suludo, zar ne? Bukovača, odnosno Pleurotus ostreatus, zdrava je namirnica koja se sastoji od čak 85 % vode. Bogata je vlaknima, beta-glukanima i raznim ljekovitim djelatnim tvarima.

 

 

Osnovna svojstva bukovače

Bukovača se smatra najčešće uzgajanom gljivom na svijetu. Gljiva ima oblik koji podsjeća na školjke ostrige ili kamenice. Ime gljive uvjetovano je njezinim rastom jer najčešće uspijeva na deblima i panjevima listopadnog drveća. Jeste li ikada primijetili školjkaste sivosmeđe gljive koje nalikuju na klobuk i mirišu na anis? Ako je odgovor potvrdan, primijetili ste da je donja strana klobuka bijela i puna sitnih proreza.

Gljive možemo ubrati u šumi, a možemo se odlučiti i za kupnju gljiva iz uzgoja. Moramo biti oprezni te upotrebljavati isključivo mlade i svježe gljive. Ako ih želimo koristiti i u ljetnim mjesecima, možemo ih bez problema zamrznuti. Njima možete obogatiti mnoge obroke i impresionirati svoje najmilije. I ne samo to: budući da su izuzetno hranjive, opskrbit ćete ih pravim kompleksom vitamina i minerala.

Prikupili smo nekoliko izvrsnih recepata s bukovačama koje možete zamijeniti vrganjima ili šampinjonima.

Imunoglukan® – visokopročišćeni prirodni ekstrakt gljive bukovače

Prva primjena bukovače u ljekovite svrhe zabilježena je u petom stoljeću u istočnjačkoj medicini. Od tada privlači pažnju upravo zbog svojih farmakološki aktivnih spojeva. Kasnijim saznanjima ustanovljen je pozitivan utjecaj na jačanje imunološkog sustava.

Kako se u posljednje vrijeme dosta pažnje posvećuje imunološkom sustavu, izuzetno je važno za napomenuti da beta-glukan iz gljive bukovače djeluje kao imunomodulator, što znači da neprestano regulira i održava zdravu imunološku ravnotežu.

Istraživanjem i poznavanjem bukovače proizvodnja je omogućila izolaciju visokopročišćenog proizvoda koji se može ugraditi u razne farmaceutske oblike. Patentirani ekstrakt bukovače, poznatiji kao Imunoglukan®, dostupan je i na hrvatskom tržištu u paleti proizvoda Imunoglukan P4H® koja je namijenjena zdravlju cijele obitelji.

Zanima li vas tijek proizvodnje? Pogledajte video u nastavku.

Proizvodi Imunoglukan P4H®dodatak su prehrani s Imunoglukanom, vitaminom C i cinkom. Klinička ispitivanja pokazala su da ti proizvodi imaju značajan učinak na jačanje imunološkog sustava.

Priroda nas osvaja svojom ljepotom, a uz malo smjelosti i znatiželje možemo otkriti mnogo više o njoj. Srećom, čovjek od svog postanka istražuje i otkriva stvari koje nam je namijenila majka priroda.

Jedna je od njih zasigurno bukovača, ne samo zato što je omogućila preživljavanje već i zato što svojim blagotvornim učincima može ublažiti tegobe 21. stoljeća. Prepustimo se harmoniji okusa koje nam gljive dočaravaju na tanjuru!

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.