Jelena Novaković, mr. pharm.
Početna >Imunoblog >Imunoglukan P4H® > Na koji način se možemo što bolje oporaviti nakon COVID-19 i zašititi se od drugih infekcija?

Na koji način se možemo što bolje oporaviti nakon COVID-19 i zašititi se od drugih infekcija?

To je glavna tema u znanstvenim krugovima, medijima, pa i svakodnevnom razgovoru.

Od prošle godine svijet se suočava s najvećim zdravstvenim problemom 21. stoljeća. Novootkrivena bolest COVID-19 izazvana je novim koronavirusom (SARS-CoV-2). COVID-19 ima široku paletu kliničkih simptoma: od blage prehlade (oko 80 %), preko upale pluća (oko 14%), do teškog akutnog respiratornog sindroma (oko 6 %) koji može završiti i smrću (1 %).

 

 

Pacijenti s blagom kliničkom slikom i asimptomatski bolesnici (posebno djeca i mlađa populacija) prenose virus na osjetljivu populaciju (preko 60 godina, bolesnici s kroničnim bolestima, imunokompromitirani bolesnici) pretežno kapljičnim putem. Odsutnost kolektivnog imuniteta i relativno lagan prijenos virusa predstavljaju veliko zdravstveno opterećenje. Kod malog postotka bolesnika COVID-19 može prouzročiti prolazno i kronično oštećenje srca, pluća i živčanog sustava.

Kućno liječenje kod bolesnika s lakšom kliničkom slikom, bez upale pluća, podrazumijeva mirovanje, uzimanje dosta tekućine, vitamina te snižavanje temperature i ublažavanje bolova. Trajanje oporavka naravno ovisi o simptomima i ozbiljnosti kliničke slike, ali kod 80 % bolesnika bolest traje 2–3 tjedna. Kod većine bolesnika već nakon prvoga tjedna temperatura se normalizira, a u drugome tjednu polako nestaju i ostale tegobe.

Suprotno većini drugih virusnih infekcija, dokazano je da imunološke stanice bolesnika čak 2–3 mjeseca nakon oporavka od SARS-CoV-2 infekcije pokazuju umor i iscrpljenost, što povećava osjetljivost na druge infekcije (najčešće virusne). Specijalisti klinički imunolozi preporučuju da se nakon normalizacije simptoma akutne SARS-CoV-2 infekcije što prije započne s jačanjem imunološkog odgovora primjenom prirodnih pripravaka koji imaju dokazanu efikasnost na povećanje broja i funkcije imunoloških stanica.

Jedan od načina da se brzo oporavimo i zaštitimo organizam od drugih infekcija nakon COVID-19

Imunoglukan P4H® dokazano je učinkovit u jačanju imunološkog odgovora kod infekcija dišnog sustava i može se preporučiti i radi bržeg oporavka imunološkog odgovora nakon preboljene infekcije COVID-19. Zbog svoje dokazane učinkovitosti stavljen je na popis preporučenih imunomodulatora za jačanje imunološkog odgovora, što je i objavljeno i u stručnoj literaturi europskih imunologa1.

Imunoglukan P4H® sadrži prirodni polisaharid, vitamin C i cink i namijenjen je za jačanje imunološkoga sustava. Vitamin C i cink doprinose radu imunološkoga sustava te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

I za kraj, ne zaboravite da su organizmu potrebni odmor, san i kvalitetna prehrana.

Čuvajte sebe i svoje najbliže uz Imunoglukan P4H®.

Literatura: 1Jesenak et al. Front Cell Infect Microbiol. 2020 Jun 30;10:364.

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.