Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Stručno> Kliničko ispitivanje: Sportaši koji su uzimali Imunoglukan P4H imaju manje infekcija dišnog sustava

Kliničko ispitivanje: Sportaši koji su uzimali Imunoglukan P4H imaju manje infekcija dišnog sustava

Primjerena tjelesna aktivnost korisna je za rad imunološkog sustava, a preopterećenost i nedovoljna regeneracija (takozvana kronična imunosupresija) stvarno slabi imunološki sustav i u takvim slučajevima postoji veći rizik od pojave infekcija dišnog sustava kao što su prehlada i gripa.

 

 

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu European Journal of Applied Physiology* zaključeno je da se kod sportaša koji su uzimali dodatak prehrani s imunoglukanom imunološki sustav jača pa rjeđe obolijevaju od infekcija gornjeg dijela dišnog sustava.

U istraživanju su provjeravali učinke imunoglukana, netopljivog oblika beta-glukana izoliranog iz gljive Pleurotus ostreatus, za koji je prethodno dokazano da potiče rad imunološkog sustava. U istraživanju je bilo uključeno 50 sportaša koji su tri mjeseca uzimali kapsule s imunoglukanom (aktivna skupina), odnosno placebom (kontrolna skupina). Simptomi infekcija dišnog sustava praćeni su 6 mjeseci; 3 mjeseca prije početka terapije i 3 mjeseca u vrijeme uzimanja imunoglukana, odnosno placeba.

Više prirodnih stanica ubojica koje pomažu u borbi protiv infekcija

Rezultati su pokazali da su sportaši koji su uzimali dodatak prehrani s imunoglukanom u usporedbi s kontrolnom skupinom imali višu razinu prirodnih stanica ubojica (NK) – stanica u imunološkom sustavu koje pomažu u borbi protiv infekcija i manji broj simptoma infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Infekcije gornjeg dijela dišnog sustava u važnom razdoblju treninga ili na natjecanjima mogu negativno utjecati na rezultate sportaša. Istraživači zaključuju da je za sportaše koji intenzivno treniraju dodatak prehrani s imunoglukanom koristan jer pomaže održavati otpornost.

* Bergendiova K, Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections in athletes. European Journal of Applied Physiology, September 2011, 111 (9): 2033–40.

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.