Nina Fridrih, mr. pharm.
Početna >Imunoblog >Zanimljivo > Jakim imunološkim sustavom u bitku protiv bakterija i virusa

Jakim imunološkim sustavom u bitku protiv bakterija i virusa

Mikroorganizmi su dio svakodnevice, a nalaze se u zraku, vodi, na podu i u/na našim tijelima. Mnoštvo mikroba živi u i na našem tijelu, a da nam pritom ne uzrokuje štetu, a neki su čak i korisni za zdravlje (npr. za probavu). Međutim, ponekad se dogodi da ti mikrobi uđu u tijelo, a naše nas obrambene sposobnosti ostave na cjedilu i javljaju se bolesti. To se često događa u najneprikladnijem trenutku pa pomislimo: »Sada stvarno nije vrijeme da se razbolim!«. 

 

 

Uzročnici bolesti su bakterije, virusi i rjeđe gljivice. Najčešće su bakterijske infekcije angina i upala pluća, a za borbu protiv bakterija koriste se antibiotici. Suprotno tome, gripu i prehladu uglavnom uzrokuju virusi. U tom slučaju antibiotici nisu djelotvorni.

Prilikom virusnih infekcija najčešće si pomažemo ublažavanjem tegoba. Važno je da se puno odmaramo i da pijemo dovoljno tekućine kako bismo pomogli imunološkom sustavu u borbi. Kada se pojavi povišena tjelesna temperatura ili su prisutni bolovi, koriste se lijekovi za snižavanje tjelesne temperature (antipiretici) i lijekovi protiv bolova (analgetici) – najčešći su paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen. Kod začepljenog nosa primjenjuju se denkogestivi u obliku raspršivača ili kapi koji nam olakšavaju disanje smanjenjem lučenja sluzi. Kod suhog ili nadražujućeg kašlja koriste se lijekovi protiv kašlja (antitusici), a kod kašlja s ispljuvkom uzimaju se lijekovi za ublažavanje iskašljavanja. Često se primjenjuju lijekovi koji sadrže kombinacije aktivnih sastojaka.

Međutim, moramo se zapitati zašto je uopće nastupila infekcija, zašto se nismo mogli oduprijeti bakteriji ili virusu koji nas je napao? 

Jak imunološki sustav ključni je obrambeni sustav ljudskog organizma. Imunološki sustav spada među najvažnije nositelje našega zdravlja, štiti tijelo od prodora mikroba i napada one koji uspiju ući u naš organizam. Da bismo očuvali jak imunološki sustav, moramo se prije svega pobrinuti za zdrav način života: dobru tjelesnu kondiciju, odgovarajuću prehranu i dovoljno odmora. Odvojimo malo vremena za sebe svaki dan, za rekreaciju ili opuštanje, bez grižnje savjesti.

Kada je imunološki sustav oslabljen, dobro ga je podržati prirodnim pripravcima koji utječu na jačanje imuniteta. Uzimanje tih proizvoda preporučuje se preventivno, a i prilikom već razvijene infekcije kako bismo tijelu omogućili brži oporavak. Zdrav imunološki sustav dugoročno nas štiti od zaraznih bolesti.

Proizvodi Imunoglukan P4H® spadaju u skupinu imunomodulatora, što znači da reguliraju odgovor imunološkog sustava. Sadrže prirodni bioaktivni polisaharid Imunoglukan® izoliran iz gljive bukovače. Nakon što se ta tvar veže za receptore imunoloških stanica, aktivira imunološki odgovor po cijelom tijelu. Sadrži i važne antioksidanse vitamin C i cink, koji djeluju potporno, štite stanice od utjecaja štetnih tvari iz okoliša i nadoknađuju povećanu potrebu kod iscrpljenosti i infekcija.

Izvori:
https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/prehlad-in-gripa
www.sfd.si/uploads/datoteke/13dsl.pdf

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.