Početna >Imunoblog >Stručno > Djelovanje imuniteta vrlo je bitno. Znate li kako radi?

Djelovanje imuniteta vrlo je bitno. Znate li kako radi?

Priča o imunitetu vrlo je složena, no recept za njegov pravilan i snažan rad jednostavan je te podrazumijeva pravilnu prehranu i zdrav stil života, koji uključuje dovoljno sna i odmora te rekreativnu tjelesnu aktivnost.

Imunološki ili imunosni sustav organizma sastoji se od niza različitih stanica, tkiva i organa čija je osnovna zadaća zaštititi organizam od nepoznatih supstanci, odnosno antigena.

 

 

Nastanak imunosnog sustava kod djece

Imunitet se formira prije rođenja i to je urođeni, tzv. nespecifični imunološki odgovor, koji se smatra prvom linijom obrane našeg organizma. Već samim rođenjem dijete preuzima majčin mikrobiom koji nastanjuje njegov probavni i dišni sustav te kožu, a dojenjem nastavlja dobivati imunološka tijela i probiotike koji nadalje formiraju imunološki odgovor. Dolazeći u kontakt s vanjskim svijetom, dijete stječe tzv. specifični imunološki odgovor te stvara imunološka tijela koja brane organizam od točno određenih antigena.

Na rad imuniteta utječe čitav vanjski svijet, a u prvom redu podneblje u kojem se dijete rodilo i u kojem odrasta te hrana koju konzumira. Pravilan način prehrane i aktivan životni stil osnova su za razvoj i održavanje pravilnog i snažnog rada imunosnog sustava.

Na rad imuniteta utječe čitav vanjski svijet, a u prvom redu podneblje u kojem se dijete rodilo i u kojem odrasta te hrana koju konzumira. 

Hrana za snažan imunosni sustav

Hrana sadrži hranjive tvari koje mogu izravno utjecati na rad imunosnog sustava. Vitamini, poput vitamina A, C, D, E i B-kompleksa te mineralnih tvari kao što je u prvom redu cink; selen i bakar djeluju na regulaciju rada imunosnog sustava. Vitamini i mineralne tvari neposrednim ili posrednim reakcijama djeluju na zaštitnu funkciju sluznica i kože te na stvaranje imunoloških stanica poput makrofaga, neutrofila i limfocita.

Što utječe na imunosni sustav?

Imunosni sustav neprestano je pod utjecajem okoline u kojoj se nalazimo. Svaka neravnoteža poput:

  • nepravilne prehrane,
  • nedovoljno sna,
  • nedostatka ili prekomjerne tjelesne aktivnosti te
  • izlaganja nepogodnim vremenskim uvjetima

stvara stres za naš organizam koji je tada podložan infekcijama i razvoju mnogih bolesti.


Hrana sadrži hranjive tvari koje mogu izravno utjecati na rad imunosnog sustava. 

Snažan ili slab imunitet

Imunosni sustav na sve te promjene daje odgovor stvarajući određeni tip i količinu imunoloških stanica i molekula, što ga može okarakterizirati kao „dobar“ ili „loš“, „snažan“ ili „slab“ imunitet. S obzirom na to da moderna zapadnjačka kultura često podrazumijeva stalno izlaganje neuravnoteženom stilu života, imunološki odgovor često je nedovoljno snažan, pa čak i u potpunosti neprimjeren, a moguće su posljedice česte infekcije i bolesna stanja.

Pomoć imunosnom sustavu

Upravo iz tog razloga znanost je krenula u istraživanje prirodnih supstanci iz hrane i biljaka koje bi mogle dodatno poboljšati, odnosno modulirati rad imunosnog sustava, stoga se sve više govori o tvarima koje imaju imunomodulatorno djelovanje, tj. imunomodulatorima.

Pored vitamina i mineralnih tvari snažno imunomodulatorno djelovanje imaju i probiotici, polifenoli te tvari poput beta-glukana, ali i spojevi koji se nalaze u pojedinim biljnim vrstama poput mente, rodiole, crne bazge i drugih. Imunomodulatorno djelovanje podrazumijeva poticanje imunosnog sustava na proizvodnju imunskih ćelija (leukocita i limfocita), a s druge strane smanjivanje nepravilnog, odnosno autoimunog odgovora gdje imunosni sustav napada vlastite tjelesne stanice i tkiva.

Jedna od najispitivanijih imunomodulatornih tvari jesu beta-glukani. 

Beta-glukani

Jedna od najispitivanijih imunomodulatornih tvari jesu beta-glukani. To su složeni ugljikohidrati koji su prirodno prisutni u kvascu i gljivama. Klinička ispitivanja pokazala su da je beta-glukan dobiven iz gljiva, posebno iz gljive bukovače, značajno snažnijeg terapeutskog djelovanja nego oni iz kvasca. Djelovanje beta-glukana najčešće se očituje u aktivaciji makrofaga, imunoloških stanica koje štite organizam od infekcija, no isto tako već je dugo poznato njegovo antitumorsko djelovanje. Čuvajte svoj imunitet kako bi on mogao čuvati vas!

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.