Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Zanimljivo> Budite zdravi tijekom čitave godine

Budite zdravi tijekom čitave godine

Prava je umjetnost živjeti jednostavan život, biti zadovoljan i sretan te ne previše zabrinut i uplašen. Svakodnevno smo opterećeni nepotrebnim brigama oko toga kako stvari učiniti još boljima, zaraditi još više, biti više s obitelji, urediti sve svoje službene obveze, a da se pritom čak i ne umaramo. To jednostavno nije moguće! Sve je to stres za naše tijelo, što utječe na naše zdravlje. 

 

 

1. Pobrinite se za zdravu i uravnoteženu prehranu

Svakodnevno pripremajte redovite i uravnotežene obroke koji sadrže ugljikohidrate (voće, povrće, žitarice), bjelančevine (mliječni proizvodi, meso, jaja, mahunarke) i zdrave masti (riba, orašasti plodovi, sjemenke). Kada kupujete hranu, imajte na umu da lokalna i domaća hrana sadrži mnogo više hranjivih sastojaka od one koja je prešla nekoliko tisuća kilometara. Nažalost, ne postoji hrana koja bi nas mogla zaštititi od virusa. Unatoč tome postoje namirnice koje znatno jačaju imunološki sustav.

Među njima su na prvome mjestu borovnice. Bogate su antocijaninima, vrstom flavonoida koji utječu na imunološki sustav.

Još je bolji izbor tamna čokolada jer je bogata antioksidansima koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i štite stanice od slobodnih radikala. Usprkos brojnim prednostima potrebna je umjerena konzumacija s obzirom na to da je čokolada bogata kalorijama i zasićenim masnoćama. A nikako ne smijemo zaboraviti povrće, prije svega špinat i brokulu, koji sadrže malo »more« vitamina i minerala.

Ne zaboravite piti vodu! Voda je izvor života i osnovno gorivo našeg organizma. U prosjeku preko dana iz hrane dobijemo 1000 ml vode, ali za normalno funkcioniranje potrebne su još najmanje dvije litre (35 ml po kilogramu tjelesne mase). Mislite li da je pijete dovoljno?

2. Kretanje u prirodi

Visoke temperature i sunce zovu nas da provedemo što više vremena u prirodi. To je odlična prilika da ga iskoristimo za obiteljske aktivnosti. Osim druženja i uživanja u međusobnom društvu postoji i mnogo pozitivnih utjecaja na zdravlje i jačanje imunološkog sustava. Na prvome mjestu istaknula bih mentalno zdravlje, koje je povezano s obiteljskom srećom, ljubavlju i željom da budemo jedan pored drugog. Mentalno zdravlje osnova je za ispunjen i zdrav život.

Na drugome mjestu možemo istaknuti prednosti kretanja i uživanja na svježem zraku. Redovitom tjelesnom aktivnošću usporavamo oslobađanje hormona stresa, što nas dugoročno štiti od raznih bolesti. Moramo biti svjesni da je stres najjača kočnica za imunološki sustav. I još jedna zanimljivost: redovita umjerena tjelovježba djeluje protuupalno. Istraživanja pokazuju da redovito aktivni ljudi rjeđe obolijevaju od infekcije gornjih dišnih putova. Iz toga možemo potvrditi da aktivnosti jačaju imunološki sustav.

Na kraju krajeva, nisu godine ono što se broji u životu, već život u godinama. – Abraham Lincoln

3. Vodite računa o higijeni

Virusi vrebaju na nas na svakom koraku, u trgovini, javnom prijevozu, hrani itd. Tek kada dobijemo virusnu infekciju, shvaćamo da su virusi ovdje, sada i svugdje. Trenutačno nam preostaje samo redovito pranje ruku i dezinfekcija stvari koje drugi dodiruju prije nas. Ako smo prehlađeni, također moramo voditi brigu o higijeni kašlja i nošenju maske. 

Svaki dan odvojite vrijeme za sebe. Nije važno je li to ujutro, tijekom dana ili navečer. Zaustavite se, razmislite o svojem danu i na čemu ste zahvalni. Ne treba nam puno, zar ne?

4. Uzimanje dodataka prehrani može uspješno ojačati naše zdravlje

Svakodnevni brzi tempo života ostavlja posljedice. To najčešće primjećujemo u svom raspoloženju i unutarnjem nemiru. Svi ti problemi mogu ukazivati na porušeni imunološki sustav i hitno djelovanje. I sami znate da virusi dosta jače pogađaju slabije. Možemo birati između vitamina C, D, beta-glukana, mliječnokiselinskih bakterija koje reguliraju crijevnu mikrofloru i drugih. Proizvodi iz skupine Imunoglukan P4H® sadrže prirodni polisaharid Imunoglukan®, koji je izoliran iz gljive bukovače, te vitamin C i cink. Preporučujemo ih svima koji često obolijevaju, brzo se iscrpljuju te su izloženi psihičkom ili fizičkom stresu.

Razne bolesti i epidemije izazvane virusima upozoravaju nas na to da moramo voditi računa o svom dobrom zdravlju.

Neka ovo bude vrijeme za promjene. Uz kvalitetan način života i odgovornost postavimo u prvi plan sebe i svoje najdraže. Neka svaki dan odgovara poznatoj misli: Carpe diem!

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.