Uredništvo Imunoglukan P4H<sup>®</sup>
Početna>Imunoblog>Zanimljivo> 4 korisna savjeta: zašto ostati kod kuće kada smo prehlađeni ili bolesni?

4 korisna savjeta: zašto ostati kod kuće kada smo prehlađeni ili bolesni?

Mučnina, kašalj, povišena tjelesna temperatura. A pred vama je novi dan, pun obveza i neodgodivih poslova. Je li vam to poznato? Što učiniti? Ostati kod kuće ili uz proizvode za povećanje imuniteta ipak privesti radni dan kraju? Jedina je ispravna odluka ostati kod kuće i odmarati se! 

 

 

1. Odgovorno ponašanje prema kolegama

Znakovi prehlade su šmrcanje, kihanje i kašljanje. Zadnja istraživanja pokazuju da se mikrobi (bakterije, virusi) šire brže nego što mislite. Uglavnom se šire putem izdahnutih kapi. Na temelju eksperimenata istraživači su otkrili da kihanje i kašljanje mogu izbaciti kapi u zrak brzinom od najmanje 150 km/h. Kihanje raspršuje više od 100.000 kapi koje sadrže mikrobe koji mogu prenijeti razne viruse (npr. virus gripe, adenoviruse, respiratorni sincicijski virus – RSV).

Vaš odlazak na posao samo povećava rizik od širenja bolesti. Razmislite ima li smisla zaraziti i suradnike iz vašeg odjela.

2. Zaustavite širenje virusa na ranjivije skupine

Svakodnevno se ne susrećete samo s kolegama. Jeste li ikad pomislili na starije ljude i djecu ili osobe s kroničnim bolestima? Virusi ne biraju, nego samo čekaju da pronađu pravog domaćina kako bi se mogli razmnožavati. Sa svakim, čak i letimičnim kontaktom dodajemo kamenčić u mozaik svojih susreta, odnosno putovanja virusa. Moramo biti svjesni činjenice da mlađe osobe imaju lakši tijek bolesti, a starije imaju veći rizik od ozbiljnijih komplikacija. Jeste li svjesni odgovornosti zaraženog pojedinca?

3. Oporavak

Odmor i još jednom odmor. Odmaranjem u svom domu možemo osigurati najbolje mogućnosti za ozdravljenje. Odmor ubrzava proces oporavka i ne izlažemo se riziku od još većih komplikacija, što bi moglo dodatno produljiti bolovanje. Sredstva za snižavanje tjelesne temperature, topli napici, uravnotežena prehrana i odmor pomažu tijelu da se brže oporavi. Međutim, ako tijelu pružimo dodatne »hranjive tvari« kroz odabrane proizvode za jačanje imunološkog sustava (npr. kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE), oporavak je zajamčen.

Kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE su dodatak prehrani koji sadrži prirodni bioaktivni Imunoglukan®, vitamin C i cink, koji podupiru djelovanje imunološkog sustava. Kapsule Imunoglukan P4H® ACUTE namijenjene su za kratkotrajnu primjenu u vrijeme povećanih potreba organizma. Uzimajte 1 kapsulu dnevno 5 uzastopnih dana, najbolje ujutro ili navečer na prazan želudac.

Opće je pravilo da bismo trebali ostati kod kuće još barem 24 sata otkako više nemamo povišenu temperaturu bez uzimanja analgetika. 

Opće je pravilo da bismo trebali ostati kod kuće još barem 24 sata otkako više nemamo povišenu temperaturu bez uzimanja analgetika. Tablete protiv bolova suzbijaju simptome, ali ne pomažu u oporavku. To je još jedna potvrda da nam je potreban odmor i bijeg od svakodnevnih aktivnosti. Preuranjeni povratak na posao može imati i negativne zdravstvene posljedice, a među njima je i povećana osjetljivost na infekcije dišnog sustava.

4. Radna učinkovitost

Mislite li da ste unatoč bolesti vrlo produktivni na radnom mjestu? Nažalost, moram vas razočarati, istraživanja pokazuju da bolesna osoba postiže samo 60 % prosječne učinkovitosti na poslu. Bolest i umor čine svoje, stoga se mogućnost pogrešaka drastično povećava. Štoviše, istraživanja pokazuju da bolesna osoba na radnome mjestu gubi dosta vremena, prije svega zbog loše koncentracije i umora. To samo potvrđuje da je i za poslodavca povoljnije da radnik za to vrijeme iskoristi mogućnost bolovanja.

Pritom je ključna svijest o posljedicama koje bi mogle nastati neodgovornim ponašanjem. Posao može čekati ili ga može obaviti druga osoba, a život je samo jedan. Uz manji broj pogrešaka provest ćemo ga kvalitetnije i punije. Stoga ostanimo kod kuće kad imamo prehladu te zaštitimo sebe i ljude oko nas!

Dodatak prehrani Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici s presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.